Lapacho(Tabebuia serratifolia)
V tropických deštných pralesích Střední Ameriky roste vysoký strom s hladkou kůrou a trubkovitými květy, jehož léčebné účinky jsou místním domorodým kmenům již po staletí známé. Indiáni jej nazývají slovem, které se dá přeložit jako „mít moc a sílu". Moderní historie lapacha se datuje od roku 1884, kdy byla izolována jeho nejdůležitější obsahová látka a následně byly testovány účinky na léčbu nejrůznějších forem rakoviny. Úspěšnost léčby byla natolik zarážející, že brazilská vláda uvalila informační embargo na výsledky všech klinických výzkumů týkajících se lapacha. Toto embargo bylo porušeno až v roce 1981 a od té chvíle zájem o tuto rostlinu ve světě velmi prudce stoupá.
Původ: střední Peru, provincie Coronel Portillo
Část rostliny: kůra kmene
Použití:
- zánětlivá onemocnění (viry, bakterie, plísně) astma a alergie
- záněty žaludku diabetes
- onemocnění jater prodělaná borelióza a mononukleóza
- onemocnění nervové soustavy nádorová onemocnění
- zevně při kožních a gynekologických obtížích
Způsob přípravy: Na 1 litr vody 3-4 čajové lžičky. Vařit 5 minut a 15 minut vyluhovat. Popíjet po malých šálcích. Nepoužívat hliníkové nádobí. Podruhé neohřívat.
Účinky a obsahové látky: Lapacho má imunostimulační, protizánětlivé, antioxidační, bolest tišící a především protirakovinné účinky. Kůra obsahuje naftochinony a antrachinony, což jsou látky, které se v jedné rostlině vyskytují jen zřídka společně. Mimořádné léčebné účinky se proto přičítají jejich synergickému působení. Nejvýznamnějším naftochinonem je lapachol, který má výrazné protirakovinné účinky. Droga dále obsahuje flavonoidy působící antioxidačně, vitaminy (B, C, provitamin A), minerální látky (vápník, draslík, fosfor a hořčík) a stopové prvky (křemík, cín a mangan).
Kontraindikace: Neužívat v těhotenství, při nízkém tlaku, srdeční nedostatečnosti, průjmových a horečnatých onemocněních.
Nevhodné pro děti do 3 let.